جلد 65 تفسیر گرانسنگ تسنیم اثر آیت الله العظمی جوادی آملی، با همکاری پژوهشگاه علوم وحیانی معارج و مرکز نشر اسراء، منتشر شد.
جلد 65 تفسیر تسنیم، به تفسیر تمام آیات سوره مبارکه لقمان ، سجده و همچنین آیات ۱ تا 21سوره احزاب اختصاص دارد و در 776 صفحه به زیور چاپ آراسته گردید .
معرفی اجمالی جلد ۶۵ تفسیر تسنیم
این جلد مشتمل بر تفسیر دو سوره مبارکه لقمان و سجده و ۲۱ آیه از سوره مبارکه احزاب است.
الف. سوره لقمان و معرفی اجمالی آن
سوره مبارکه لقمان که در ترتیب مصحف شریف سی و یکمین سوره و به حسب نزول پنجاه و هشتمین سوره است ؛ بنابر مشهور ۳۴ آیه دارد و پس از سوره صافات و پیش از سوره سبا در مکه نازل شده است و هدف نزول آن دعوت به توحید و یقین به معاد و عمل به کلیات دین است.
محتوای این سوره و خطوط کلی آن بر پایه سیاق آیات مکی درباره وحی و موعظه های اخلاقی لقمان حکیم و پارهای آیات توحیدی است.
آیات آغاز آغازین سوره درباره برخی از سران مشترک مکه است که میخواستند با تبلیغات دروغین خود و بازگو کردن قصه کسرا های ایران مانع توجه و گوش دادن مردم به قرآن کریم شوند و خدا و دین حق را از یاد مردم ببرند.
محور اصلی معارف این سوره که حاوی اصول اعتقادی توحید و معاد و مواعظ اخلاقی است که اهم آن به شرح زیر است:
یک. معرفی محسنان و اهل فلاح و نجات بودن آنان؛ اینان کسانی هستند که اهل نماز و زکات و یقین به آخرت اند و قرآن برای آنان هدایت و رحمت است که دستاورد آنان رستگاری شان است.
۲. معرفی مستکبران و عدم رستگاری آنان و تهدیدشان به عذاب خوارکننده الهی
۳. اشارهای به قدرت الهی و خالقیت پروردگار جهان در آفرینش آسمانها و زمین و کوه ها و نزول باران و رویاندن گیاهان
4. تاکید بر اصول اعتقادی عبادی و اخلاقی در قالب بیان مواعظی از زبان قرآن حکیم درباره شکرگزاری از خدا و خطر شرک و کفر وتوصیه به اکران والدین و شرک نورزیدن، احضار اعمال در قیامت و پیامد تلخ ترک حدود شرعی برپا داشتن نماز و امر به معروف و نهی از منکر و شکیبایی در برابر مصائب، ترک نخوت و تکبر در رفتار با دیگران، یادآوری معاد و تنهایی انسان در قیامت.
ب. سوره سجده
این سوره مبارکه نیز که در ترتیب مصحف سی و دومین و به ترتیب نزول هفتاد و پنجمین سوره قران است پس از سوره مومنون و پیش از سوریه طور در مکه نازل شده است که شمار ایات ان سی آیه و هدف نزول آن مانند همه سوره های مکی بازخوانی مسئله مبدا و معاد و اقامه برهان بر آنها و اشاره به برخی و نبوت است معرفی اجمالی محتوای معارف سوره به ترتیب آیات آن به شرح زیر است:
یک . بحث از نزول قرآن و خلقت شش روزه جهان و تدبیر امور دنیا و آغاز آن از آسمان، زیبایی آفریدهها آفرینش انسان از خاک و نسل او از آب و کامل کردن اعضای انسان در رحم برای ادراک محسوسات و دمیدن روح در او.
2. اشاره به مطالبی درباره استبعاد کافران نسبت به معاد، اشاره به قبض روح انسان به دست ملک الموت، بینا و شنوا شدن مجرمان در قیامت تثبیت قول خدا درباره پر کردن جهنم از تبهکاران
3. آیاتی درباره نشانه های مومن واقعی و عدم تساوی مومن و کافر، مراتب عبادت و پاداش عظیمی مومنان ، جاودانگی مومنان در بهشت و کافران در جهنم
4. .بهره مندی حضرت موسی از تورات، اشاره به امامت و پیشوایی برخی از بنی اسرائیل، نقل هلاکت برخی از اقوام تبهکار گذشته برای عبرت.
5 . آیاتی پیرامون نظم علمی و تدبیر الهی در آفرینش، وعده پیروزی به مومنان و وعید عذاب به کافران.
ج . سوره احزاب( آیات ۱ تا ۲۱ )
این سوره که در ترتیب مصحف کنونی سی و سومین سوره به حسب ترتیب نزول نودمین سوره قرآن کریم است؛ طبق نقلی پس از سوره انفال و پیش از سوره مائده در نقل دیگری پس از سوره آل عمران و پیش از ممتحنه در مدینه نازل شده و به اجماع مفسران ۷۳ آیه دارد و چنان کهاز سیاق آن پیداست، عناصر محوری آن مانند همه سوره های مدنی درباره احکام فقهی و حقوقی و مسائل نظامی و حکومتی و سیاسی و عبرت ها و اندرز های اخلاقی و فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی است. بنابراین فهرست اجمالی اهمّ مطالب ۲۱ آیه آغازین آن که در این جلد آمده به شرح زیر است:
یک . دعوت پیامبر به پایداری در راه ایمان و تقوا و عدم سازش با کافران و منافقان و پیروی از وحی و توکل به خدا
۲. ابطال برخی از آداب و رسوم خرافی جاهلیت مانند ظهار .
3. معرفی جایگاه خاص پیامبر برای تاسیس نظام و حکومت اسلامی، دفاع از سرزمین اسلام و تبیین احکام فقه سیاسی و اجتماعی .
4 . رویداد بزرگ و سرنوشت ساز جنگ احزابب و حوادث تکان دهنده و نکات درس آموز آن و نقش منافقان و یهودیان در این جنگ .
5. اشاره به هم پیمانی منافقان و یهودیان بنی قریظه برای براندازی نظام نوپای اسلامی و شکست مفتضحانه آنان و پیروزی مسلمانان به امداد الهی.
۶ . معرفی پیامبر به عنوان اسوه حسنه برای اهل ایمان به خدا و قیامت
پژوهشکده قرآن و عترت