«بیان، تبیین و تفسیر در مورد قرآن سه مقوله جدا از هم است که نسبت سنت با هر مقوله باید به صورت مستقل بررسی شود

22 02 2022 135024 شناسه:
image

نشست علمی «نقش سنت در تفسیر قرآن» با نگاهی به نظریه تفسیر قرآن به قرآن در شامگاه سه شنبه ۳ اسفند ۱۴۰۰ در بنیاد فرهنگی امامت در شهر قم، برگزار شد.
این نشست از مجموعه نشست‌های پژوهشکده امامت بود که با حضور پژوهشگران و با سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی و حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر علی نصیری در محل بنیاد فرهنگی امامت برگزار شد.

در ابتدای این نشست، دکتر عبدالمجید اعتصامی به عنوان دبیر علمی نشست ضمن تقدیر و تشکر از حضور اساتید و پژوهشگران در این جلسه، به تشریح موضوع و ضرورت برگزاری این نشست پرداخت و گفت: نظریه تفسیر قرآن به قرآن از نظریه‌هایی است مبناهای متفاوتی در این زمینه بیان شده است و هدف از تشکیل این نشست، بیان دیدگاه‌ها و مبناهای مختلف در این حوزه موضوعی است.

 

حجت الاسلام والمسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی:

«بیان، تبیین و تفسیر در مورد قرآن سه مقوله جدا از هم است که نسبت سنت با هر مقوله باید به صورت مستقل بررسی شود.»

در ادامه حجت‌الاسلام والمسلین دکتر مرتضی جوادی آملی با تبیین مبنای تفسیری علامه طباطبایی، به لحاظ وجود شناختی، حقیقت قرآن و سنت را یک وجود واحد معرفی کرد که در عالم کثرت و نشئه طبیعت به دو منبع کتاب و سنت تقسیم شده است، و از این رو، معرفت نسبت به هر دو منبع و تمسک به هر دو لازم و ضروریست.

وی با تشریح تفسیر قرآن به قرآن و نقش سنت در آن، تأکید کرد: علامه طباطبایی با تفکیک بین «بیان»، «تبیین» و «تفسیر»، قرآن را به مثابه راه هدایت در بُعد «بیان»، روشن و آشکار و بی نیاز از سنت و روشنگری می دانست، ولی در بُعد «تبیین»، آیات قرآن را بر اساس خود آیات نیازمند سنت، احادیث پیامبر (ص) و اهل‌بیت (علیهم‌السلام) به مثابه راهنمای این راه می دانست.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی افزود: تفسیر که وظیفه عالمان و اندیشمندان دینی می‌باشد مقوله­ ای متفاوت از بیان و تبیین قرآن است و چیزی جز روشنگری درمرحله الفاظ نیست؛ و تدبر، تعقل، تفقه و تفکر در قرآن هم راهی برای ارائه تفسیر هر چه بهتر از قرآن است. لذا بر این اساس «تبیین» که رسیدن به حقیقت وحیانی قرآن است فقط به دست اهل‌بیت (علیهم‌السلام) صورت می‌گیرد و آیات قرآن نیز به این مهم تصریح دارند.

در ادامه این نشست حجت الاسلام والمسلمین دکتر نصیری نیز به به بیان دیدگاه های خود در این موضوع پرداخت و سپس حضار به طرح سوالات خود از ارائه کنندگان این نشست پرداختند.

در پایان این نشست، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمد تقی سبحانی، رئیس مدیر عامل بنیاد فرهنگی امامت نیز ضمن تشکر از اساتید و طلاب و پژوهشگران حاضر در نشست، ادامه این نشست ها به منظور تبیین هر چه بیشتر موضوع و ادله طرفین را خواستار شد.


مطالب مرتبط

photo12715510607.jpg

دیدگاه شما درباره این مطلب
افزودن نظرات