بسمه تعالي
حجت الاسلام دکتر محمّد علي پرهيزگار محقق پژوهشکده قرآن و عترت پژوهشگاه علوم وحياني معارج و از اعضاي گروه شرح نهج البلاغه به تشريح سير تحقيق و تدوين شرح نهج البلاغه حضرت آيت الله العظمي جوادي آملي ميپردازند که در ادامه توجه شما را به اين مصاحبه جلب ميکنيم:
- پيشينه درسهاي شرح نهج البلاغه حضرت آيت الله العظمي جوادي آملي(دام عزه) را بيان کنيد.
حجت الاسلام پرهيزگار: مجموعه دروس شرح نهج البلاغه حضرت آيت الله جوادي آملي (دام عزه) از سال 1371 آغاز شد و تا سال 1388 در قالب خطبههاي نماز جمعه شهر مقدس قم براي نمازگزاران و علاقهمندان بيان ميشد و پس از اين سلسله دروس تفسير نهج البلاغه ايشان، در كنار بيانات اخلاقي شان بيان ميشود که جلسات علمي، اخلاقي در روزهاي پنجشنبه، پس از نماز ظهر و عصر در محل بنياد بين المللي علوم وحياني اسراء برگزار ميشود.
- سير درسهاي حضرت آيت الله العظمي جوادي آملي به کجا رسيده و در حال حاضر کدام قسمت کتاب نهج البلاغه را شرح ميدهند؟
حجت الاسلام پرهيزگار: حضرت استاد پس از تبيين و تفسير خطبهها و نامههاي نهج البلاغه به حکمتهاي اين کتاب شريف رسيده و در حال حاضر سيامين حکمت در قالب درس شرح نهج البلاغه بيان کردهاند.
- شيوه درسهاي حضرت آيت الله العظمي جوادي آملي در شرح نهج البلاغه با توجه به عمومي بودن جلسات را بيان کنيد.
حجت الاسلام پرهيزگار: بيان حضرت استاد در نمازهاي جمعه و پس از آن ، اجمالي بود، زيرا مخاطب ايشان عمومي بود و ظرفيت لازم براي بيان ظرائف و دقائق به صورت کامل وجود نداشت، از اينرو ايشان با شناخت مخاطب خود که هم از عموم جامعه حضور داشتند، هم از فرهيختگان حوزوي و دانشگاهي، ابتدا به تفسير اجمالي اين کتاب شريف مي پرداختند اما فقرات معرفتي را به صورت برجسته مطرح مي كردند که پژوهشگران بدانند اين فقرات نيازمند بررسي و تحقيق و تبيين بيشتر است.
- سير پژوهشي شرح نهج البلاغه حضرت آيت الله جوادي آملي چگونه است؟
حجت الاسلام پرهيزگار: پس از پيادهسازي خطبههاي نماز جمعه و دروس اخلاق، کار تحقيق و تدوين شرح نهج البلاغه حضرت آيت الله جوادي آملي آغاز شد. بنده به عنوان پژوهشگر و جزو گروه پژوهشي نهج البلاغه هستم كه کار تحقيق و تدوين اين اثر را بر عهده دارند که پس از تدوين و غني سازي، فايل جهت نظارت و ارزيابي ارسال ميشود و پس از تأييد، فايل تدوين نهايي خدمت حضرت استاد مد ظله العالي ارائه ميشود و ايشان ضمن ملاحظه فايل تدوين شده و بيان ملاحظات، به نگارش ظرائف و دقائقي ميپردازند که نيازمند شرح و بسط بيشتري است. و نياز معرفتي و علمي معاصر از بيانات گهربار مولي متقيان امير مومنان علي بن ابي طالب عليه السلام را پاسخ مي دهند.
- مخاطبان و علاقهمندان به کتاب شريف نهج البلاغه و آثار آيت الله جوادي آملي چه زماني ميتوانند منتظر نشر اين اثر گرانقدر باشند؟
حجت الاسلام پرهيزگار: تحقيق و تدوين جلد نخست اين شرح معرفتي پايان يافته و خدمت حضرت استاد است که پس از پايان نگارش اشارات توسط ايشان و نهايي سازي و تكميل آن ، ان شاء الله تعالي تا پايان تابستان 1397 آماده چاپ و عرضه خواهد شد.
- جلد نخست اين شرح نفيس شامل چه مباحثي است؟
حجت الاسلام پرهيزگار: اين اثر چون شرح ترتيبي است، جلد نخست آن دربردارنده شرح و تفسير خطبههاي 1 تا 21 نهج البلاغه است که هر خطبه با درآمد آغاز ميشود؛ فقراتي از خطبه نقل ميگردد؛ پس از واژه پژوهشي و گزيده شرح، به تفسير فقره به فقره آن خطبه پرداخته ميشود و با اشارات حضرت آيت الله جوادي آملي پرونده آن خطبه بسته ميشود.
مجلدات ديگر اين شرح گرانقدر در چه مرحلهاي قرار دارد؟
حجت الاسلام پرهيزگار: جلد دوم اين اثر شريف نيز در مراحل پاياني است که به حول و قوه الهي پس از ملاحظه حضرت استاد و نگارش بخش اشارات تا پايان سال آماده چاپ و ان شاء الله عرضه خواهد بود.