
رونمايي از 2 کتاب دکتر عماد افروغ
نشست رونمايي از دو کتاب «ديالکتيک و تفاوت» نوشته آلن نري با ترجمه دکتر عماد افروغ و کتاب «شرحي بر ديالکتيک روي بسکار» نوشته افروغ با سخنراني دکتر رضا داورياردکاني، رييس فرهنگستان علوم، حجتالاسلام حميد پارسانيا، عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي در فرهنگسراي انديشه با مشارکت نشر علم در قالب هشتادمين نشست راويان انديشه برگزار شد.
دکتر داورياردکاني در اين مراسم با اشاره به اين نکته که افروغ کار بزرگي با انتشار اين دو اثر کرده است، گفت: اين دو اثر گوياي مطالبي است که چيزي در درون وي است و به ما ميگويد چرا فلسفه بايد ملکه باشد؟ چون مونث است پس بايد ملکه باشد. در قرون وسطي فلسفه را به خدمت کليسا درآوردند اما با اين حال نميدانم فلسفه خادم است يا مخدوم؟ اما سخن افروغ را کم و بيش ميفهمم و آن را احساس ميکنم. قصد ندارم بگويم در همه مسائل با وي موافقم اما تا حدي همديگر را درک ميکنيم. بنده هفتاد سال دانشآموز بودم و از کسي که دلش براي دانش ميتپد خوشنود ميشوم.
وي با طرح پرسشهايي افزود: افروغ ميتواند برود فلسفه حقوق يا فلسفه علوم اجتماعي درس بدهد و آراء و نظرات خودش را بيان کند اما مطلب اين است که ما به کجا ميرويم و چهکار ميکنيم؟ و در اين رفتن دم از نظم ديني ميزنيم؛ نظمي که نميدانيم چگونه برقرار ميشود؟ بنيان نظري آن چيست؟ ما چگونه رفتار ميکنيم و چگونه رفتارمان را توجيه ميکنيم؟
داورياردکاني ادامه داد: مکتب سياسي جاي خودش را دارد و سياستمدار هم سخن از سياست ميزند اما منِ اهل فلسفه رسالت ديگري دارم و وظيفه من اين نيست که دم از سياست بزنم مخالفت يا موافقت سياسي کار ما نيست. اگرچه همه ما يک موجود منتشر هستيم چه فيلسوف و دانشمند باشيم مانند بقيه مردم زندگي ميکنيم و طبعا در اين زندگي با برخي مسائل موافق و مخالفيم. اين متفکر بيان کرد: بنده هميشه فکر ميکردم که احترامم به افروغ به دليل اين است که وي يک دانشمند است البته نه دانشمند اخلاقي، اگرچه اخلاق را رعايت ميکند زيرا چيزي خلاف اخلاق از وي نديدم. با ورود وي به کار سياسي مخالف بودم اگر چه در سياست هيچ پروايي نداشت که نظر و سخنش را بگويد و براي اين کار صراحت کافي داشت اما يکدفعه سياست را رها کرد و به سوي علم رفت.
در بخش ديگري از اين نشست حجتالاسلام پارسانيا گفت: اين دو کتاب همانطور که افروغ نيز اشاره کرد، کار دو دهه تلاش است. ديالکتيک بسکار پروژه وي بوده و عملا بخش قابل توجهي از اين پروژه با اين کتاب تحقق يافته است. ورود حوزهاي از انديشه بسکار با انگيزهاي بيشتر مورد توجه مولف قرار گرفت، اگرچه نميتوان بسکار را به آنچه که از مولف ميخوانيد، محدود کرد.
اين پژوهشگر و عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي ادامه داد: افروغ بيش و پيش از همه در رويکردهايي که در حوزه علوم اجتماعي بود، رئاليسم انتقادي را مورد توجه قرار داد و پروژه معرفي بسکار و ورود وي را به عرصه فکر جامعه ايراني به عهده گرفت. در تدريسهاي مکرر و ترجمههايي که داشت قدم به قدم بحث را در حوزه علوم اجتماعي ميان دانشگاهيان و دانشجويان در سطوح مختلف مطرح کرد و امروزه منبع خوبي را براي معرفي اين نظريه با گزينش خوبي از کار بسکار ارائه داده است. افروغ در شرح ترجمه و آشنايي بسکار گفت: اين دو کتابي که اخيرا از بنده منتشر شده، شايد ظاهرا دو کار باشد، اما ثمره عمر من است. بنده 24 سال است که در انتظار چنين روزي بودم. زماني که با رئاليسم انتقادي آشنا شدم دانشجوي دکتري بودم از آن زمان به بعد تلاش کردم در نشر اين تفکر کوشا باشم و پايان نامهام تا حدودي در کلاسهاي درس کارشناسي ارشد و به ويژه در دوره دکتري بر اين اساس شکل گرفت.
وي در ادامه افزود: در اين حوزه کتاب «ساير» را ترجمه کردم و دو تن از دانشجويان رساله دکتري را به طور ويژه درباره «توني داسون» و ديگري که مقايسه هويت از ديدگاه ملاصدرا و روي بسکار بود، اختصاص دادم با اين حال احساس ميکردم در بحث ديالکتيک بسکار و شرح کاملي از کل رئاليسم انتقادي از ديالکتيک تا چرخش معنوي خالي است.