
1 ـ مباحث تفسيري كه با عنوان «سيرهٴ پيامبران در قرآن» به شيفتگان معارف و اسرار قرآني ارايه ميگردد, درسهاي تفسير موضوعي مفسّر ژرفانديش قرآن كريم, حضرت آية الله جوادي آملي(مدّ ظلّه العالي) است كه از سيماي جمهوري اسلامي ايران پخش و مورد استفادهٴ علاقهمندان قرآن كريم قرار گرفته است.
درسهاي مزبور كه ابتدا در سال 1372 توسط مركز محترم «نشر فرهنگي رجاء» به طبع رسيده اكنون با تنظيم و ويرايش مجدد توسط «مركز نشر اسراء» طبع و عرضه ميشود. گرچه كوشش شد تا اين درسها از حالت گفتاري خارج گردد, ليكن ناگزير صبغهٴ گفتاري در برخي موارد مشهود است.
2 ـ مباحث ارزشمند اين كتاب, در سطوح متفاوتي عرضه شده است; بخشي از مباحث آن براي عموم دانشپژوهان قرآني قابل بهرهوري است و بخش قابل توجهي از مباحث آن, لطايف گرانسنگ قرآني است كه جز شاهبال انديشه فرزانگان قرآني و متألّهان راسخ بدان دست نمييابد.
3 ـ مباحث «سيره پيامبران در قرآن», كه در اين جلد و جلد هفتم آمده, تنها عهدهدار تبيين سيره علمي پيامبران و علوم و معارف آنان است و به سيره عملي پيامبران, جز در مواردي اندك اشاره نشده است.
4 ـ در اثناي مباحث مربوط به سيره پيامبران(عليهم السلام) به مناسبت, سيره علمي برخي از اولياي الهي, كه سِمَت رسالت نداشتهاند همانند حضرت لقمان و حضرت مريم(عليهما السلام) نيز بررسي شده است.
5 ـ در پايان سيرهٴ هر يك از پيامبران مباحث بسيار ارزشمندي با عنوان «نكاتي دربارهٴ سيرهٴ...» آمده است كه از آثار قلمي و نوشتاري حضرت استاد(مدظله) بوده و مايهٴ غنا و تكميل مباحث موجود شده است.
6 ـ سيره خاتم پيامبران, حضرت رسول اكرم(صلّي الله عليه و آله و سلّم) به لحاظ اهميت و گستردگي مباحث آن, در اين دو جلد نيامده, بلكه جلدهاي هشتم و نهم تفسير موضوعي را به خود اختصاص داده است.
7 ـ ترجمهٴ خالص آيات و رواياتِ فراواني كه در اين مباحث مورد استشهاد حضرت استاد(مدظله) قرار گرفته, در اغلب موارد ارايه نشده و تنها به شرح مختصر آنها بسنده شده است. در برخي موارد نيز ترجمه و شرح به صورت مزجي ارايه شده است.